Следва

Амстердам - градът с много лица

Виена – градът на изкуството

Виена е една от най-красивите барокови столици в Европа - уникална палитра от исторически забележителности, имперски...

Лица преди 16 години

Виена е една от най-красивите барокови столици в Европа - уникална палитра от исторически забележителности, имперски блясък и модернизъм. Градът на валса и битата сметана, висшето общество и сладкарското изкуство е очарователно романтично място, разположен на средното течение на Дунав. Тук живее музиката на Бетовен, Брамс, Шуберт и Йохан Щраус. Ерата на Виена като столица на Хабсбургската империя е оставила своя отпечатък както върху архитектурата на града, така и върху художественото и музикално наследство на Австрия. Центърът на австрийската столица е обявен от UNESCO за част от световното културно наследство.


<@SITE_URLp>

<@SITE_URLp>


Как да стигнете до там?<@SITE_URLstrong>
От София до Виена има от 4 до 5 полета дневно, като по-голямата част от тях се изпълняват от Австрийските авиолинии. Полети на Austrian Airlines има всеки ден без събота от 11:35-14:10@SITE_URL06:00-08:40@SITE_URL18:00-20:40 часа. Цената на стандартния двупосочен билет е 189 €.

Виена се намира на 17–18 часа път с автобус от София.
Фирмата за автобусни превози Юнион Ивкони пътува до Виена всеки ден без вторник от 14.30 часа. Цената на билета е 110 лв в едната посока и 200 лв. за двупосочен билет. Фирмата Ер Кона пътува в късните часове - тръгване в 22 часа. Билетът е 108 лв, а двупосочният - 173 лв.

Къде да отседнете?<@SITE_URLstrong>
<@SITE_URLp>

<@SITE_URLp>


Hotel Bristol<@SITE_URLstrong> се намира в сърцето на града, точно до Vienna State Opera<@SITE_URLstrong> и в непосредствена близост до всички забележителности. Бристол е произведение на изкуството със своите богато украсени стаи с барокови мебели. Елегантно средище за културни и бизнес срещи повече от 100 години насам. През 2006 влиза в класацията на 75-те най-добри хотели в Европа. Символ на добро гостоприемство и безупречно обслужване.


<@SITE_URLp>

<@SITE_URLp>


Гурме ресторантът на хотела, печелил многобройни кулинарни награди, предлага за ценителите изтънчена креативна кухня. Опознайте разкоша в неговата най-изтънчена форма. Стаите за гости предлагат най-луксозни екстри. Впечатляващи са осеяните със звезди тавани на двата Penthouse апартамента. Адресът на хотела е Kaerntner Ring 1, 1010 Vienna, тел: (43) (1) 515 16-0, http:@SITE_URL@SITE_URLwww.westin.com@SITE_URLBristol <@SITE_URLa>
Цените за двойна стая започват от 279 до 339 €, апартаментът е 849 €.


<@SITE_URLp>

<@SITE_URLp>


Hotel Das Triest<@SITE_URLstrong> е най-модерният хотел в града. Първият бутиков хотел на Виена е реконструиран през 1996 от известния английски архитект Сър Terence Conran. Хотелът предлага всички възможни удобства и луксозни принадлежности. Предпочитан от много известни гости, като Дейвид Боуи и Роби Уилямс.
Адрес: Wiedner Hauptstrasse 12 - 1040 VIENNA, тел: 00 43 1 589180;
www.designhotels.com
<@SITE_URLa>Стандартна двойна стая - 179 €, апартамент - 328 €.

Hotel Sacher<@SITE_URLstrong> е основан през 1876 година, известен със своята торта Sacher. Там ще се почувствате като във 19 век - романтични дворцови стаи, копринени тапети, бели и златни мебели в стил Рококо, бани в розов мрамор и прекрасна гледка към сградата на операта. Тази старомодност е предпочитана от много знаменитости - Денис Хопър, Вивиан Уестууд, Хилари и Челси Клинтън. Джон и Йоко също често са посещавали хотела. Не пропускайте да се насладите на великолепния вкус на тортата Sacher.
Адрес: Philharmoniker strasse 4, тел: 00 43 1 514 560;
www.sacher.com
<@SITE_URLa>321 € е двойната стая, апартаментът Junior Suite Deluxe - 758 €, а президентският апартамент - 4110 €.

Най-добрият семеен хотел, само на 4 минути от катедралата Св. Стефан, е Hotel Kärntnerhof<@SITE_URLstrong>. Малък, кокетен хотел в центъра на Виена, предлагащ внимателно обслужване, добри цени и съвременни удобства.
Адресът на хотела е Grashofgasse 4, 1010 Wien, тел: 01@SITE_URL512-1923,
http:@SITE_URL@SITE_URLwww.karntnerhof.com <@SITE_URLa>
Двойната стая е 110 - 134 €, апартамента - от 205 до 247 €.


<@SITE_URLp>

<@SITE_URLp>



Къде да похапнете?<@SITE_URLstrong>

Най-стилният ресторант в града е Mörwald im Ambassador<@SITE_URLstrong> (тел. 01@SITE_URL961-61-0). Предлага първокласна виенска кухня, изискани специалитети с превъзходен вкус. Адрес: Kaertner Strasse 22.

Закътан в тиха уличка изисканият ресторант Artner доказва, че австрийската кухня е много повече от Виенски шницел. Ресторантът приготвя на място сирена и вина, предлага модерна обстановка и вежливо обслужване. Адрес: Floragasse 6 (00 43 1 503 5033)

Огромни порции храна, поляти с много бира. Ако търсите точно това, вашето място е Siebenstern-Bräu<@SITE_URLstrong> (тел. 01@SITE_URL5232580). Ресторантът сервира класически виенски ястия, като картофена супа и ябълков щрудел. Разбира се много кисело зеле и картофи гарнират основните ястия. Най-популярното е огромният Виенски шницел, който се сервира в голямо плато. Адрес: Siebensterngasse 19

Най-добрата морска храна във Виена ще откриете в ресторант Kervansaray<@SITE_URLstrong> und Hummer Bar (тел. 01@SITE_URL512-8843). Най-прясната риба от Северно море или Босфора! Не пропускайте и морски език на грил, норвежка сьомга в сос шампанско и най-вкусния лобстер, който Виена може да предложи. Адрес: Mahlerstrasse 9

Има много елегантни ресторанти във Виена, предлагащи висша кухня, но винената листа във Wiebels Wirtshaus<@SITE_URLstrong> (tel. 01@SITE_URL512-3986) определено е за познавачи. Над 250 вида австрийски вина с изтънчен вкус. Търсете Kumpfgasse 2, тел: 01@SITE_URL512-3986.


<@SITE_URLp>

<@SITE_URLp>



Най-добрите десерти са в легендарното Café Demel<@SITE_URLstrong> (tel. 01@SITE_URL535-1717). Café Demel предлага оригиналната торта Sacher, както и най-отбрани виенски сладкиши, като например gugelhupfs (пълни с крем рогчета). Адрес: Kohlmarkt, 14

Културни забележителности


<@SITE_URLstrong><@SITE_URLp>

<@SITE_URLstrong><@SITE_URLp>


Обликът на съвременна Виена се дължи до голяма степен на нейното колоритно политическо и културно минало.

Историческите забележителности са съсредоточени в центъра на града, заобиколен от Ringstrasse, за това най-добре ще е да ги разгледате пеша. Не пропускайте да видите замъка Hofburg<@SITE_URLstrong>, собственост и до днес на Хабсбургите, разгледайте задължително Виенската опера или просто послушайте орган в прочутата катедрала Stephansdom.

Задължително трябва да посетите замъка Belvedere - често използван за експозиции на известни австрийски художници; замъка Schoenbrunn<@SITE_URLstrong> ще ви впечатли с величието си, с огромния си парк, в който се намират най-старата европейска зоологическа градина, създадена през 1752 г. и фонтанът Schoener Brunnen<@SITE_URLstrong>, който е дал името на двореца. "Шьонбрун" пази спомена за императрица Мария-Терезия. Тук е израснала една от дъщерите й - небезизвестната френска кралица Мария-Антоанета. В Залата с огледалата е свирил Моцарт, когато е бил 6-годишен. В двореца е била разположена и щабквартирата на Наполеон, тук е родено и единственото му дете - Орлето. В една от стаите може да видите леглото, на което Мария-Терезия е родила 16-те си деца.

Виена има утвърдени традиции в областта на театъра, операта, класическата музика и изящните изкуства. Императорският театър (Burgtheater), Народният театър (Volkstheater Wien) и Театърът в Йозефщат (Theater in der Josefstadt<@SITE_URLstrong>) предлагат на своите зрители постановки от висока класа.

Виена предлага много възможности за любителите на операта. Държавната опера (Staatsoper) и Народната опера (Volksoper) предлагат за всеки по нещо. Във Volksoper можете да се насладите на типичната виенска оперета. Класическа музика можете да слушате във Wiener Musikverein, дома на Виенския филхармоничен оркестър<@SITE_URLstrong> и Wiener Konzerthaus<@SITE_URLstrong>.
<@SITE_URLp>

 <@SITE_URLp>

<@SITE_URLp>


Отделете един ден, за да видите и прочутия увеселителен парк Prater<@SITE_URLstrong>.

Музеи

<@SITE_URLstrong>В съкровищницата на Императорския дворец Хофбург се съхраняват бижутата на Хабсбургите. В музея Сиси<@SITE_URLstrong> (музеят на Кралица Елизабет Австрийска) ще видите императорския апартамент и сребърния кабинет. Срещу Хофбург е разположен Историческият музей на изкуствата и Природо-научният музей, които съхраняват множество картини на стари майстори и антични и класически произведения.

Множество музеи се намират в Музейния квартал<@SITE_URLstrong> (Museumsquartier) - бивши императорски конюшни, превърнати в комплекс от музеи през 1990г. Тук са Музеят на модерното изкуство Фондация Людвиг и Музеят Леополд<@SITE_URLstrong> (виенски модернизъм и австрийски експресионизъм). Има и множество други музеи - Музеят на военната история, Музеят на техниката, Музеят на часовника, Музеят на Зигмунд Фройд, Погребалният музей.

Предстоящи събития във Виена
Най-добрият източник на информация за събитията в австрийската столица е Wien Monatsprogramm<@SITE_URLstrong> - месечна програма на културните събития, която можете да откриете в туристическите офиси и рецепциите на по-добрите хотели. Ето акцентите до края на месец май и началото на юни:
Всяка година на 26 Май 2007 в Rathaus<@SITE_URLstrong> от 21.30 часа се провежда благотворителен бал за борба срещу СПИН. Тук можете да видите звездите в целия им блясък. За тези, които са закъснели да си купят билет за събитието (€75-€135), известни дизайнери от цял свят са подготвили модно шоу на стълбите на City Hall.
http:@SITE_URL@SITE_URLwww.lifeball.org <@SITE_URLa>

До 3 Юни Музеят на модерното изкуство<@SITE_URLstrong> Ludwig Foundation<@SITE_URLstrong> представя изложбата на френския художник Yves Klein<@SITE_URLstrong>, известен с едноцветните си творби и дълбокия син цвят, който използва. Смайващата колекция включва повече от 120 картини, скулптури, манифести, рисунки, филми и документи. Той е добре известен със своите провокативни творения, които шокират неговите съвременници, като картини с щампирани голи модели и огън. Такса вход 9 €. Работно време от 10 до 18 часа.

На 3 Юни е дългоочакваното събитие - концертът на Джъстин Тимбърлейк<@SITE_URLstrong> - FutureSex@SITE_URLLoveSounds<@SITE_URLstrong>. Започва в 19.30 часа в Stadthalle<@SITE_URLstrong>, а налични билети има от € 155 до € 185, които можете да купите online чрез
www.worldticketshop.com<@SITE_URLa>.

Ежегодно във Виена се провежда фантастичен културен фестивал<@SITE_URLstrong>, който трае от 11 Май до 19 Юни. 32 представления и 165 пърформанса от Босна, Канада, Дания, Франция, Индия, Израел, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея ще забавляват най-жадните за театър и музика фенове. Билетите варират от €5 до €65. Официален сайт на Виенския фестивал:
http:@SITE_URL@SITE_URLwww.festwochen.or.at
<@SITE_URLa>
<@SITE_URLp>

<@SITE_URLp>

На 26 Май , събота и 28 Май, понеделник от 20:15 часа в Златната зала на Musikverein<@SITE_URLstrong> ще имате възможността да послушате нежна класическа музика. В програмата са включени овертюри, арии и дуети от Дон Джовани, Сватбата на Фигаро, Вълшебната флейта; сола на пиано, цигулка и флейта; концертни сола от Малка нощна музика и най-впечатляващото от Щраус в изпълнение на Vienna Mozart Orchestra в автентични исторически костюми. Цените на билетите варират от 220 € до 39 €. Адресът на който трябва да отидете е Bösendorfer Strasse 12, 1010 VIENNA.

More from View Sofia

More Лица