Домейнът се ПРОДАВА !!!
The domain is FOR SALE !!!
+359 888 50 50 45
borisdebouwer@gmail.com

  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ
  Бъчварство /1
  Дърворезба /1
  Изделия от восък /1
  Изработка на кукли /2
  Иконопис /1
  Кожа /1
  Тъкачество /1
  Худ. плетиво /1

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Занаяти | Дърворезба |
Търсене     

ТРАЯН ГАБРОВСКИ

Траян Габровски е майстор дърворезбар.
Дърворезбата е един от най-старите занаяти, който се практикува у нас. За постигането на хармоничните форми и изящество върху дървото е нужна безкористна любов и безкрайно търпение.
Трябва да си надарен с точно око, силна ръка и богата на въображение и изпълнена със смиреност душа. Именно надарената с тези качества душа, поглъща красотата, идваща от живота и природата, пречупва я през фантазията на майстора, извира през призмата на таланта, вдъхва частица живот и дървото се ражда отново, за да носи топлота и любов.
Запознаваме ви с един един майстор, който усеща дървото със сърцето си и има силите и благословията да го претворява в уникални произведения.
Траян Габровски е от град Тетевен. Започнал своята работа с “малко по-леки работи”, като птиците от дърво, които изработва и до днес.
Впоследствие, когато възможностите и техниката му са се усъвършенствали, майсторът се е насочил към изработването на дърворезби с библейски мотиви.


Творецът споделя, че именно тези произведения са “необятни за работа” и разкриват пред него все нови и нови техники и моменти в дърворезбата.
Говорейки за своето творчество, Траян Габровски уточнява: “Старая се да работя по познати за хората теми! Имам и по-комерсиални проекти, защото все пак живеем в един комерсиален свят и човек трябва да се грижи не само за имиджа си и вътрешния си свят, но и за прехраната си!”.
Най-стойностните творби на майстора са изработени от орех, защото “някой произведения се правят по две години и трябва да избереш яко дърво, иначе има опасност целият ти труд да отиде на вятъра” – пояснява дърворезбарят. По-комерсиалните неща Траян Габровски прави от липа и круша, защото както казва самият той, този вид дървесен материал е за “по-леки работи”.
Майсторът от Тетевен е участвал на множество международни и местни изложби. Голяма наслада за окото и душата е да се поспреш до него, когато работи и да го погледаш.
“Вече 25 години се занимавам сериозно с дърворезба, иначе цял живот съм си дялкал нещо, просто хей така, като хоби!” – споделя той, като добавя, че никой не го е учил на занаят, дарбата му е дадена от Господ.


19 / 11 / 2007 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 117108
Източник : Мария

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :  
15:21:24 20 / 10 / 2009 от krasimir (bogdanovkr) gotin sait za hora ot naroda
16:50:17 26 / 02 / 2008 от siana (7777777) Ocharovana sam ot tova koeto vidiaha ochite mi.Darvorezbite s sceni ot Bibliata napravo me raztarsiha vijdala sam gobleni risuvani kakvi li ne no za prav pat vijdam ot darvo.Pojelavam na maistor Traian Bog da blagoslavia dushata i rakata koiato rajda tezi krasivi kartini.Uspeh.
23:19:05 03 / 01 / 2008 от Todor Georgiev (todor) Krasota i goliam maistorlak,i edin mnogo truden zanaiat.Bravo maistor Traian.
10:19:04 22 / 11 / 2007 от nevena (nina) darvorezbata vinagi 6te e na moda
1  



 НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2024 Horo.bg